FSTA - Food Science and Technology Abstracts

Databázu FSTA produkuje nezisková organizácia International Food Information Service (IFIS) založená v r. 1968. V súčasnej dobe databáza obsahuje viac než 970 000 záznamov pôvodnej odbornej potravinárskej literatúry (článkov, kníh, zborníkov, patentov, noriem, legislatívnych dokumentov, správ, dizertácií, atď.) s retrospektívou od r. 1969. Tematické zameranie sledované v databáze je veľmi široké: potravinárske vedy, technológie, výživa človeka vo vzťahu k potravinám, mikrobiológia, toxikológia a hygiena, bezpečnosť potravín, ekonomika a štatistika, strojárenstvo, balenie, cattering, aditíva, jednotlivé potravinárske komodity (napr. korenia, alkoholické a nealkoholické nápoje, výrobky z obilnín, ovocia, zeleniny, mlieka, mäsa, rýb, atď.). Priemerný ročný prírastok databázy je viac než 35 000 záznamov. FSTA sa vyznačuje bezkonkurenčným pokrytím celého potravinového reťazca, potravinárskej biotechnológie a mikrobiológie zahŕňajúca oblasť základného a aplikovaného výskumu. Všetky záznamy sú publikované v angličtine. Záznam obsahuje bibliografické údaje, súhrny, kľúčové slová, informáciu o jazyku pôvodného dokumentu. Záznamy spracovávajú informačný špecialisti s využitím významných informačných zdrojov dostupných vo svete, ktoré sú publikované vo viac než 29 jazykoch. Súčasťou záznamu môžu byť aj kontaktné údaje na jedného z autorov. História databázy FSTA siaha až do r. 1969, kedy bolo začaté vydávanie tlačenej formy referátového časopisu FSTA z mesačnou periodicitou, od r. 1970 boli dáta dostupné aj na magnetických nosičoch, v r. 1977 bol sprevádzkovaný on-line prístup prostredníctvom služby Dialog a Orbit, od r. 1990 bola databáza dostupná na SilverPlatter CD-ROMe a od r. 1995 je dostupná pre registrovaných používateľov na internete.

Prístup je nastavený od 7.5.2013 na 12 mesiacov.

Základný návod na sprístupnenie databázy:

K databáze môžete pristupovať buď cez www.infozdroje.sk v časti Vaše
informačné zdroje, alebo použite priamo odkaz
http://ovidsp.ovid.com/ovidweb.cgi?T=JS&NEWS=n&CSC=Y&PAGE=main&D=fsta

* Zvoľte spôsob vyhľadávania:
[Basic Search] - základné vyhľadávanie môžete využiť na vyhľadávanie pomocou
prirodzeného anglického jazyka. Môžete sem napísať celú tému, či otázku. Nie
je nutná odborná znalosť angličtiny. Výsledky vyhľadávania sú radené podľa
relevantnosti.
Pri výbere služby [Include Related Terms] budú pri vyhľadávaní zohľadnené
synonymá zadaných slov, množné číslo, či pravopisné varianty.

[Advanced Search] - pokročilé vyhľadávanie Ovid umožňuje prehľadávať bežne
používané polia, kombinovať vyhľadávané termíny, spojovať ich pomocou
booleovských operátorov alebo využiť syntax príkazov Ovid. Pri tomto spôsobe
vyhľadávania si pod záložkou [Limits] môžete nastaviť obmedzenia
vyhľadávania na základe typu dokumentu, jazyka, dátumu vydania, dostupnosti
plného textu, odborového zamerania  a časti populácie.

[Multi-field Search] - vyhľadávanie vo viacerých poliach umožňuje zadať
niekoľko termínov do príslušných vyhľadávacích polí a určiť v akom majú byť
vzťahu pomocou operátorov AND, OR a NOT.

Využite prosím prvé dni prístupu na overenie funkčnosti a oboznámenie
sa s prístupom.

FSTA is the largest food science database currently available, with over 730,000 records available back to 1969.

With FSTA - Food Science Technology Abstracts, you can:

- Search multiple disciplines and time spans.
- Uncover relevant results in related fields.
- Discover emerging trends that help you pursue successful research and grant acquisition.
- Identify potential collaborators with significant citation records.
 -Integrate searching, writing, and bibliography creation into one streamlined process.

Why choose FSTA - Food Science Technology Abstracts?

- A full range of disciplines: offers insights into a wide range of food-related disciplines, such as biotechnology, food safety, food science, functional and novel foods, additives, nutrition, and packaging.
- Specialized indexing: Use the for more accurate retrieval. This collection of nearly 10,000 keywords continually adds terms to keep pace with new technologies.
- Full-text links: Directly access publishers' full-text articles.
- Alerting and RSS feeds: Keep up to date with the information that matters to you by saving general, cited reference and chemical structure searches as email alerts. Or set up RSS feeds for saved searches.